Please wait...WAD 2021

Ευρωπαϊκή Ημέρα Αντιβιοτικών

https://i0.wp.com/www.primarycare.gr/wp-content/uploads/2021/11/WAD.png?w=1200&ssl=1

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών που εορτάζεται κάθε χρόνο 18 Νοεμβρίου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δράττεται της ευκαιρίας να επισημάνει ότι η αλόγιστη χρήση ακατάλληλων αντιβιοτικών επιφέρει μία σειρά ανεπιθύμητων ενεργειών για τον οργανισμό.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πονόλαιμοι που ενώ είναι επώδυνοι και άβολοι είναι πολύ κοινοί και συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ώστε να καταφύγουμε στην αντιμετώπισή τους με αντιβιοτικά.

Με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο των Επαγγελματιών Υγείας όσο και του ευρέως κοινού, η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μετέφρασε στα ελληνικά  το ενημερωτικό φυλλάδιο του Global Respiratory Inflection Partnership (GRIP) που εξηγεί τι προκαλεί τον πονόλαιμο και περιγράφει πως μπορούν να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα για άμεση ανακούφιση και γρήγορη ανάρρωση.H Ε.Ε.Ε.Ε.Π. εορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών από το 2006 με την ευγενική υποστήριξη των Strepsils. Οι δράσεις φέτος είναι: Ενημέρωση όλων των stakeholders, Αποστολή Δελτίου Τύπου, Δημιουργία Ενημερωτικού Υλικού, Social Media Campaign και Digital Campaign.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

18 Νοεμβρίου

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών


Μαζί στην Πρόληψη της μικροβιακής αντοχής

Ζητήστε Συμβουλή πριν πάρετε αντιβίωση.

Η αποτελεσματική λειτουργία των αντιβιοτικών είναι η ευθύνη όλων

 

Κάθε χρόνο, 33.000 άνθρωποι πεθαίνουν από λοίμωξη που οφείλεται σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Αυτά είναι τα βασικά μήνύματα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης κατά των Αντιβιοτικών  που εορτάζεται κάθε χρόνο  στις 18 Νοεμβρίου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχουν Νόσων ( ECDC)  σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  και μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Έρευνα και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με την ευγενική υποστήριξη των Strepsils/Strepfen.

Τα αντιβιοτικά είναι ένα πολύτιμο όπλο στην ιατρική και για αυτό πρεπει να το χειριζόμαστε με προσοχή τονίζει ο κος Στάθης Σκληρός, Γενικός Ιατρός και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ετσι  μόνο θα εξασφαλισθεί   η καλύτερη θεραπεία για όλους,συμβάλλοντας συγχρόνως στη μείωση της αντίστασης στα αντιβιοτικά.

Η λανθασμένη και αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών  έχει ως αποτέλεσμα την  αυξανόμενη αντίσταση των μικροβίων  σε αυτά,  γεγονός που αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία καθως μπορεί να μετατρέψει μια απλή λοίμωξη σε κατάσταση απειλητική για τη ζωή.Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μικροβιακή αντοχή στα βακτήρια προκάλεσε περίπου 1,27 εκατομμύρια θανάτους το 2019 1.

Κάθε χρόνο, 33.000 άνθρωποι πεθαίνουν από λοίμωξη που οφείλεται σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Το βάρος των λοιμώξεων από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στον ευρωπαϊκό πληθυσμό είναι συγκρίσιμο με αυτό της γρίπης, της φυματίωσης και του HIV/AIDS μαζί. Ο Π.Ο.Υ. έχει δηλώσει ότι η μικροβιακή αντοχή είναι μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

«Επειδή τα αντιβιοτικά καταπολεμούν μόνο τα βακτήρια και όχι τους ιούς, είναι συνήθως αναποτελεσματικά κατά του κρυολογήματος. Ωστόσο, μερικές φορές ένα κρυολόγημα μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακή λοίμωξη. Σε αυτή την περίπτωση, τα αντιβιοτικά θα είχαν όφελος εάν ήταν σε θέση να αποτρέψουν αυτού του είδους τη μόλυνση. Επειδή όμως τα κρυολογήματα σχεδόν πάντα υποχωρούν από μόνα τους χωρίς σοβαρά προβλήματα και τα αντιβιοτικά συχνά προκαλούν παρενέργειες, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης αντιβιοτικών πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά» δήλωσε ο κος Σκληρός.

«Κάθε χρόνο, 33.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και 1,3 εκατομμύρια παγκοσμίως, χάνουν τη ζωή τους από λοίμωξη που οφείλεται σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.Ο όρος αντιβίωση σημαίνει την αναστολή της ανάπτυξης ορισμένων  μικροβίων με τη δράση άλλων μικροβίων (δηλ το αντίθετο της συμβίωσης).Ορισμένοι παραφράζοντας λανθασμένα τον όρο πιστεύουν πως τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση ιογενών λοιμώξεων που προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Η αλόγιστη χρήση τους βλάπτει τον οργανισμό μας, μάλιστα αυτό που διαπιστώθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας όπου παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά κατανάλωσης αντιβιοτικών, ήταν η περαιτέρω εξέλιξη της μικροβιακής αντοχής συχνά με μοιραία κατάληξη για τους ασθενείς.

Στη χώρα μας, όταν αντιμετωπίζουμε κάποια ίωση συνηθίζουμε να καταφεύγουμε μόνοι μας στη λύση που θεωρούμε ενδεδειγμένη, τρέχοντας στο πλησιέστερο φαρμακείο.
Το Φαρμακείο ως φορέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ο Φαρμακοποιός ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας, οφείλει να λειτουργήσει συμβουλευτικά και να αξιολογήσει σε ποιες περιπτώσεις μια ίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον ασθενή με συμπτωματική θεραπεία, δηλ. αποκλειστικά με αντιπυρετικά, παστίλιες, Strepsils ή και Strepfen, αποσυμφορητικά, αυξημένη λήψη υγρών κλπ, και να τα συστήσει εν συνεχεία στον ασθενή και ποια συμπτώματα χρήζουν περαιτέρω ιατρικής γνωμάτευσης και ενδεχομένως χορήγησης κατάλληλης αγωγής- αντιβίωσης, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο από το θεράποντα ιατρό» δήλωσε ο κος Θεόδωρος Σακόπουλος, φαρμακοποιός.

Στις μέρες μας θα πρέπει πρώτα να αποκλειστεί η covid λοίμωξη.


logo-bigwh

H Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί μια επιστημονική εταιρεία με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται από τους ιατρούς της Π.Φ.Υ. μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ερευνητικών διαδικασιών.

Designed and powered by Onedata.gr 2023