Please wait...
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών που εορτάζεται κάθε χρόνο 18 Νοεμβρίου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δράττεται της ευκαιρίας να επισημάνει ότι η αλόγιστη χρήση ακατάλληλων αντιβιοτικών επιφέρει μία σειρά ανεπιθύμητων ενεργειών για τον οργανισμό.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πονόλαιμοι που ενώ είναι επώδυνοι και άβολοι είναι πολύ κοινοί και συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ώστε να καταφύγουμε στην αντιμετώπισή τους με αντιβιοτικά.
Με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο των Επαγγελματιών Υγείας όσο και του ευρέως κοινού, η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μετέφρασε στα ελληνικά το ενημερωτικό φυλλάδιο του Global Respiratory Inflection Partnership (GRIP) που εξηγεί τι προκαλεί τον πονόλαιμο και περιγράφει πως μπορούν να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα για άμεση ανακούφιση και γρήγορη ανάρρωση.
Για να δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο πατήστε εδώ.
18 Νοεμβρίου
Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών
ΜΗ ΒΟΗΘΑΤΕ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΓΚΗ
Διαδώστε την ευαισθητοποίηση, σταματήστε την αντίσταση
Μη βοηθάτε τα βακτήρια να γίνονται ανθεκτικά. Χρησιμοποιείστε αντιβιοτικά μόνο αν είναι απολύτη ανάγκη είναι και πάλι το βασικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης κατά των Αντιβιοτικών που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Νοεμβρίου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχουν Νόσων ( ECDC) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
είναι μερικά ακόμα πολύ βασικά μηνύματα της Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και του Παγκοσμιου Οργανισμού Υγείας.
Θα πρέπει λοιπόν να υπενθυμίσουμε, επεσήμανε ο κος Σκληρός, , Γενικός Ιατρός και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ότι «Τα αντιβιοτικά δεν θα λειτουργήσουν σε περίπτωση κρυολογήματος ή γρίπης. Δεν έχουν δράση άμεσης ανακούφισης από τον πόνο – οπότε ο λαιμός παραμένει επώδυνος με ή χωρίς αντιβιοτικά.
Αντίθετα, μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως διάρροια και να διαταράξουν τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερό σας (μικροβίωμα) που είναι σημαντικά για την υγεία και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.Ο πονόλαιμος μπορεί να αντιμετωπιστεί με προιόντα συμπτωμα-
τικής ανακούφισης. Προσοχή, στην περίοδο που διανύουμε θα πρέπει να αποκλειστεί πρώτα η λοίμωξη από SARS-CoV-2 (COVID-19)».
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Βοηθήστε τον να αξιολογήσει σωστά τα συμπτώματα σας, παρέχοντας του πλήρη περιγραφή τους, ποια σας ενοχλούν περισσότερο και για πόσο χρονικό διάστημα τα έχετε και φυσικά θα πρέπει να ελεγθείτε για covid-19. Για τον πονόλαιμο υπάρχει κατάλληλη αγωγή, υπάρχουν καραμέλες για το λαιμό και σπρέι με τα απαραίτητα συστατικά με αντιφλεγμονώδη και παυσίπονη δράση για να αντιμετωπίσουν τον πονόλαιμο σας όπως είναι οι παστίλιες Strepsils & το Strepfen.