Υγεία των αρθρώσεων: Πώς να βελτιώσετε την καθημερινή σας κίνηση

Οι πόνοι στις αρθρώσεις και τα κινητικά προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν, αποτελούν καθημερινό πρόβλημα για πολλούς από εμάς. Συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό, ιδίως αν ο πόνος δεν είναι χρόνιος ή έντονος, σε κάθε περίπτωση όμως είναι καλό να γνωρίζουμε τι πρέπει να προσέχουμε και πώς πρέπει να φροντίζουμε τις αρθρώσεις μας, για να κινούμαστε άνετα και να ζούμε ποιοτικά.

Γράφει ο Στάθης Σκληρός, Γενικός Ιατρός , πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Αναφερόμενοι σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας , π.χ στην ηλικία των 60 ετών, η πιθανότερη αιτία του πόνου στις αρθρώσεις είναι η οστεοαρθρίτιδα, η οποία συνήθως προσβάλλει μία ή δύο αρθρώσεις και εξελίσσεται με εξάρσεις και υφέσεις. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων. Μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στον πάσχοντα όταν χρησιμοποιεί στο πλαίσιο της σωματικής κινητικότητάς του τις επηρεαζόμενες αρθρώσεις, όπως για παράδειγμα πόνο κατά το λύγισμα του γόνατος ή του μηρού ή δυσκαμψία στις αρθρώσεις των δακτύλων.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, όπου το πρόβλημα εντοπίζεται στους ιστούς που περιβάλλουν και κινούν την άρθρωση, όπως π.χ. τένοντες, κ.λπ. Οι καταστάσεις αυτές συνήθως εμφανίζονται σε αθλητές κυρίως όπως οι δρομείς και οι μπασκεμπολίστες.

Χρήσιμα για την υγεία των αρθρώσεων είναι και ορισμένα συμπληρώματα διατροφής με πολύ καλό προφίλ ασφάλειας και μεγάλη επιστημονική τεκμηρίωση.

Κάποιο εξ αυτών αποτελεί μία υπερτροφή, φυσικής προέλευσης, που προέρχεται από τη μεμβράνη, η οποία υπάρχει στο κέλυφος του αυγού και υπόκειται σε πατενταρισμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες υψηλής τεχνολογίας μέθοδο επεξεργασίας που είναι μοναδική στον κόσμο. Χάρη στη μέθοδο αυτή, εξασφαλίζει ιδανικό και μοναδικό συνδυασμό γλυκοζαμίνης, υαλουρονικού οξέως, θειϊκής χονδροϊτίνης και κολλαγόνου στη μορφή & την ποσότητα που είναι αξιοποιήσιμα από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα αρκετές κλινικές μελέτες του ίδιου του προϊόντος σε ασθενείς αλλά και σε υγιείς ανθρώπους έδειξαν ότι ένα μόνο χάπι την ημέρα, έχει ευεργετική δράση στη μείωση του πόνου, τη μείωση της δυσκαμψίας και την προστασία του χόνδρου με ορατά αποτελέσματα σε 7-10 ημέρες. Αποτελεί ένα καταξιωμένο προϊόν στην Αμερική και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, που τώρα έρχεται και στην Ελλάδα για να δώσει λύση σε όσους ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αρθρώσεις, αλλά και με όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω επιβαρυντικών παραγόντων όπως είναι το υπερβολικό βάρος, η καταπόνηση των αρθρώσεων στα πλαίσια πρωταθλητισμού ή αθλητισμού, η κληρονομικότητα.

Εκτός όμως από τη λήψη του κατάλληλου συμπληρώματος διατροφής καθημερινά παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές για την διατήρηση της καλής υγείας των αρθρώσεων.

-Να προσέχετε την στάση του σώματός σας. Χρειάζεται προσοχή και να έχετε σωστή στάση σώματος όχι μόνο όταν σηκώνετε βάρος ή αθλούσαστε, αλλά ακόμη κι όταν κάθεστε ή περπατάτε. Η πολύωρη ορθοστασία και ακινησία καταπονούν τις αρθρώσεις και το μυοσκελετικό σύστημα.
-Διατηρήστε το σωματικό σας βάρος. Το φυσιολογικό σωματικό βάρος είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των αρθρώσεων.
-Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Έχει αποδειχθεί ότι η συστηματική, ήπια άσκηση, συμβάλλει στη σωστή λειτουργία, αλλά και στην ενδυνάμωσή των αρθρώσεων.

Οι συμβουλές του γιατρού συνδυαστικά με την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σας, θα βοηθήσουν την υγεία των αρθρώσεων και θα βελτιώσουν την καθημερινότητά σας ώστε να συνεχίσετε να χαίρεστε τη ζωή.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις παρακάτω ιστοσελίδες:

iatropedia.gr
iatro.gr
earthshareme.com
biologikaorganikaproionta.com
infowoman.gr
newsitamea.gr
olasimera.gr